Meiden- en damesvoetbal zorgenkindje bij Grol

30-08-2023

“Er wordt binnen de vereniging echt veel te weinig aandacht aan besteed en te weinig beleid op gezet”

Bron: Clubblad 2023-2
Door: Mark Wessels

Veel meiden kiezen tegenwoordig voor voetbal als teamsport en dat merken we natuurlijk ook bij s.v. Grol. Voetbal is al lang niet meer voor jongens en mannen en daar ben ik persoonlijk wel blij mee. En laten we nu eerlijk zijn; de meiden voegen gewoon een extra dimensie toe aan het spelletje. Neem nu bijvoorbeeld sportiviteit en Fair Play. Ik zie zelden of nooit een voetbalster een schwalbe maken; het komt volgens mij niet eens in ze op. En als ze een doelpunt tegen krijgen dan wordt dit gewoon geïncasseerd zonder dat er over en weer verwijten worden gemaakt. Ik kan me zo voorstellen dat wedstrijden na afloop in de kleedkamer ook niet uitgebreid worden geanalyseerd; wel wordt er gesproken over wie de meeste krullenpotentie heeft of welke foundation nu de beste is. Dat laatste is trouwens een aanname. Wat we WEL willen is dat meiden- en damesvoetbal een volwaardig onderdeel binnen de vereniging wordt en blijft. Afgelopen seizoen was er toch wat tegenwind bij de meisjes- en damestak. Ik heb enkele leden en stafleden die zich inzetten of zich sterk hebben gemaakt voor het meiden en damesvoetbal binnen s.v. Grol om hun mening gevraagd.

John Ligtenberg, oud trainer van Grol dames:

“We hebben komend seizoen geen damesvoetbal meer en dat is jammer. De laatste jaren was de doorstroming vanuit de jeugd al een stuk minder. In de O17 leeftijdscategorie stopten er relatief veel meiden omdat de motivatie wat minder is en soms ouders wat minder fanatiek zijn. Je ziet bij meisjes ook regelmatig dat het niveauverschil onderling te groot is; er springen er twee of drie bovenuit en er zijn er een paar die gewoon niet mee kunnen komen. Je moet dan een goede trainer zijn om iedereen gemotiveerd te houden.”

Wat moet er gebeuren om het meiden / damesvoetbal naar een hoger niveau te tillen?

“Als ik de oplossing had dan had ik die meteen op tafel gelegd. Je kunt niet zo maar even een bepaalde cultuur doorbreken. Een simpel voorbeeld uit de mond van een oud betaald voetbalster: Als oma jarig is dan hoeft een meisje niet naar de voetbaltraining maar zij moet naar de verjaardag van oma. Voor een jongen gelden heel andere spelregels. We hebben sowieso goede trainers nodig die de meiden beter maken en kunnen motiveren.”

Stan Raben, voorzitter van s.v. Grol:

“Het lukt om meerdere redenen niet om meiden- en vrouwenvoetbal geheel zelfstandig binnen de s.v. Grol op een voldoende niveau te brengen en te houden. Een niveau dat aansluit bij de kwaliteiten en ambities van de speelsters. We gaan daarom met de andere verenigingen binnen onze gemeente, die met hetzelfde fenomeen kampen, onderzoeken of het mogelijk is om dit niveau gezamenlijk wel te realiseren door, in overleg, teams te vormen die bestaan uit speelsters van verschillende verenigingen.

Vanuit zowel het voetbalbestuur (verantwoordelijk voor prestatief voetbal) als ook het  irganisatiebestuur (verantwoordelijk voor niet-prestatief voetbal) zijn er afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met speelsters en begeleiding van de teams. Ook heeft Harry Paf vanuit het Algemeen Bestuur veel tijd en energie gestoken om samenwerking met andere verenigingen binnen Oost Gelre en met VIOS te verkennen en de behoefte binnen Grol te peilen.

We blijven het proberen en hopen op positieve ontwikkelingen in de toekomst. Het gaat immers niet alleen om de vrouwen en meiden van nu maar we willen ook in de toekomst als vereniging aantrekkelijk zijn voor meiden en vrouwen om bij ons te voetballen en dan is de mogelijkheid om prestatief te kunnen voetballen erg belangrijk, ook als dat niet geheel zelfstandig binnen Grol maar in een samenwerkingsverband.

Wim Assinck, oud grensrechter van Grol dames 1 (5 seizoenen):

Hoe staat het damesvoetbal bij Grol op de kaart?

Wim daarover: “Ik vind damesvoetbal bij Grol al jarenlang een ondergeschoven kindje. Er wordt binnen de vereniging echt veel te weinig aandacht aan besteed en te weinig beleid op gezet. Dat vind ik jammer binnen zo’n grote club als Grol. Een typerend voorbeeld was wel het vertrek van Ali Yalcin, voormalig trainer van dames 1, een paar jaar geleden. Ali kon best direct zijn en daar hadden sommige speelsters wel eens moeite mee. Aan het eind van het seizoen stemden bijna alle speelsters voor het aanblijven van Ali als trainer. Er waren er twee die het niet zo zagen zitten met hem; zij hadden de overhand en uiteindelijk moest hij wel vertrekken. Dat vond ik erg pijnlijk en totaal niet democratisch. Als er weer een prestatief dameselftal komt dan hebben ze toch weer een trainer nodig die vooral boven de groep staat. Het zijn vaak jonge meiden die sturing en ook discipline nodig hebben en ze mogen best wel ’s wat kritischer op zich zelf zijn. “

Rick Spekschoor, actief lid van s.v. Grol probeert achter de schermen het dames–en meisjesvoetbal bij Grol nog wat meer op de kaart te zetten:

“We kijken vooruit en proberen te leren van de dingen die in het verleden niet altijd goed gegaan zijn. Op dit moment hebben we twee prima meidenteams te weten MO13-1 en MO15-1, totaal zo’n 32 meiden. We proberen de meiden goed te begeleiden en te faciliteren zodat ze veel plezier hebben en ook houden. Uiteindelijk met als doel dat ze de overstap naar de hogere leeftijdscategorieën kunnen en willen maken.

Bij de dames is de situatie op dit moment anders. Dames 1 heeft een vervelend seizoen gekend met af en toe te weinig speelsters en een lage trainingsopkomst. Komend seizoen zullen de speelsters van dames 1 en 2 grotendeels samengevoegd worden en starten ze met 1 recreatief team van ongeveer 25 speelsters. We zijn recent met Longa in gesprek geweest en hebben de intentie uitgesproken om in de toekomst elkaar eventueel te helpen met het vormen van dames- maar ook meidenteams. Er zal dan met name naar de aantallen worden gekeken en beide clubs kunnen elkaar dan versterken door speelsters te vragen en eventueel ‘’uit te lenen” zodat er volledige teams gevormd kunnen worden. Hierbij zijn ook de voetbalclubs in de kleinere kernen van Oost Gelre benaderd en krijgen we de steun van de gemeente. Zo proberen we langzaam weer te bouwen naar een volwaardige damestak!!”

Sam Landeweerd, trainster van s.v. Grol MO-13 1 en oud speelster van dames 1:

“Ik ben van mening dat de meiden hetzelfde moeten worden behandeld als de jongens. Daarmee bedoel ik dezelfde trainingsfaciliteiten zoals bijvoorbeeld minimaal een keer per week op kunstgras trainen en niet alleen maar op gewoon gras spelen. Dat is nu gelukkig ook het geval en dat moeten we zo vasthouden. We moeten zuinig zijn op de meisjesteams die we nu hebben. Als alles goed wordt begeleid dan hebben we bij Grol over een paar jaar weer enkele prima dameselftallen erbij. Verder mis ik nog steeds iemand in het voetbalbestuur die de belangen van de meiden / dames op lange termijn vertegenwoordigt. Op dit moment doet Harry Paf dit erbij maar dan tot en met oktober.”