14-11-2024
Door: Rik Gockel
Bron: Clubblad 20024-3
De Grolse Super Elf bestaat bijna 30 jaar en al vijfentwintig jaar is Cor Bleumink helemaal verknocht aan dit kennisspel. In het kort: de deelnemer stelt met een maximaal budget een selectie samen van eredivsiespelers. Iedere speelronde kunnen winst- en strafpunten worden behaald. Tussendoor kan een aantal keer gewisseld worden. De deelnemer met de meeste punten aan het einde van het seizoen wint de Super Elf Competitie.
Wanneer Cor thuis zijn laptop openklapt, neemt hij je mee in de strakke planning en een indrukwekkend aantal excel sheets die als onderlegger worden gebruikt om dit spel te organiseren. Cor is in zijn element, hij kent de Super Elf als geen ander en vertelt graag over alle facetten van dit spel.
1. Wat is jouw drijfveer om zoveel tijd in de Super Elf te steken?
“Tijd kost het zeker. Ik schat zo’n 1000 uur per jaar. Maar ik doe het graag. Ik ben erin gerold via onze zoon Vincent, die 11 jaar geleden is overleden. Samen hebben we heel wat jaren de organisatie en administratie gedaan, samen met Robert Zijdel. De computer en het e-mail account van Vincent gebruik ik nog steeds. Het voelt goed om dit voort te zetten en daarbij vind ik de planning rondom het spel en het bijhouden van de statistieken erg leuk.”
2. Aan het einde van de zomer ontvangen alle deelnemers een boekje waarin alle spelers van de eredivisie staan met een transferbedrag. Hoe kom je tot al die transferwaarden?
“Ieder jaar zit ik op 1 september samen met mijn petekind Ton Bleumink tot middernacht om tafel om ruim 800 spelers van een marktwaarde te voorzien. We maken dan gebruik van diverse websites, kijken hoe de spelers in de voorbereiding hebben gepresteerd en wegen af of de verhoudingen tussen de diverse waarderingen kloppen. Ik zet dan alles in één grote spreadsheet en alle spelers worden gecodeerd.”
3. Welke speler is een koopje geweest; met andere woorden is het gebeurd dat jullie een speler achteraf gezien te laag gewaardeerd hebben?
“Drie of vier jaar geleden speelde Bas Kuipers bij Go Ahead Eagles. Het was een onbekende verdediger met een lage waarde. De Super Elf begon op een zaterdagmiddag, echter op vrijdagavond speelde Go Ahead al een wedstrijd. We hebben dat voor lief genomen. Bas Kuipers scoorde prompt drie keer een speelde een geweldig seizoen. De deelnemers die op het laatste moment Kuipers selecteerden waren spekkoper.”
4. Kun je wat vertellen over de samenstelling van het deelnemersveld?
“Gemiddeld doen zo’n 250 deelnemers per jaar mee, waarvan ruim de helft uit Groenlo. Een grote groep wordt al jarenlang gevormd door voormalig voetballers van SKVW uit Winterswijk. Voor het overige zijn het mensen die door het hele land wonen, soms ook Grollenaren die verhuisd zijn. Ze komen uit Amsterdam, Kampen, Hengevelde, noem maar op.”
5. Zitten daar markante bijzonder figuren tussen?
“Johan Pot uit Borne was een hele fanatieke deelnemer. Hij is een paar jaar geleden overleden. Hij vulde nooit een formulier in maar belde me altijd op en stelde het op prijs om telefonisch alles door te nemen. Op die manier bouw je met iemand een band op, terwijl je hem eigenlijk helemaal niet kent.”
6. Wordt s.v. Grol financieel beter van de Super Elf?
“We organiseren de Super Elf onder de vlag van de supportersclub van Grol. Rudi Porskamp en Pim Westervoorde zijn mijn contactpersonen en met hun reken ik financieel af. Ieder jaar houden we ongeveer tussen de 1500 en 2000 euro over en dat bedrag gaat naar Grol.”
7. Is de Grolse Super Elf uniek of zijn in den lande meer van dit soort competities?
“Ruim dertig jaar geleden is de super elf ontstaan op televisie bij de NOS. Dit werd gezien als een gokspel waar kansspelbelasting over betaald moest worden en het verdween daardoor onder de radar. Robert Zijdel heeft dit als een studieopdracht opgepikt en er een eigen draai aan gegeven. Ik denk niet dat er een soortgelijk spel elders wordt gespeeld. Er zijn natuurlijk wel veel goksites, waar gewed wordt op wedstrijden. Bij ons is het prijzengeld bescheiden, maar de winnaar kan wel 300 euro opstrijken.”
8. Hoe zorg je ervoor dat alle scores zorgvuldig en op tijd worden ingevoerd?
“Iedere zondagavond en maandagochtend houd ik dit bij. De statistieken op de website van Voetbal International zijn bindend. Ik heb een compleet jaarschema, dus ik weet welke dagen dit zijn. De weekwinnaar en nieuwe standen zijn dus maandag in de loop van de ochtend bijgewerkt en beschikbaar. Alle deelnemers krijgen automatisch een e-mail en de website is up-to-date.”
9. Je kunt ook meedoen in de teamcompetitie en onderling een sub-competitie aangaan. Waarom is dat spelelement toegevoegd?
“Ten eerste omdat het leuk is met een vriendengroep of met collega’s onderling de strijd aan te gaan wie het beste team heeft. Daarnaast is het goed voor de continuïteit van het aantal deelnemers. Doe je mee met een team dan is de kans groter dat je ieder jaar het formulier weer invult.”
10. Zijn er deelnemers die alle edities hebben meegedaan?
“Ik denk het wel, weet het niet zeker. Van de eerste vijf jaar is geen administratie bewaard gebleven. Ik zie wel een heel vast groep van terugkerende deelnemers.”
11. “Heb je nog wensen om de Super Elf verder te professionaliseren of uit te bouwen?
“Het systeem onder de Super Elf is nagenoeg perfect. Er gaat zelden wat mis. Het zou wel mooi zijn als meer Grolleden mee gaan doen. Ik heb het idee dat sommigen best geïnteresseerd zijn, maar net de laatste stap missen om het formulier in te vullen. En bedenk dat alle extra deelnemers netto veel opleveren voor de clubkas.”
Meer weten?
Zie ook de website: www.grolsesuperelf.nl
In het tweede clubblad van 2025 (zomereditie) zullen we extra aandacht schenken aan de Super Elf en een actie lanceren met als doel dat de 30e jaargang met minimaal 300 deelnemers van start zal gaan!