Terug in de tijd met Jan-Marc Bosman

16-02-2021

Bron: Clubblad 4 - 2020

Door: Ronald Buesink

In deze kersteditie vonden we het een leuk idee om bovengenoemde oud-speler van Grol 1 in de spotlight te zetten. In verband met de coronacrisis hebben we maar geprobeerd om er via de digitale snelweg iets leuks van te maken. Al was ik het liefst naar Emmen gereden om hem persoonlijk te ontmoeten. Gezelligheid en plezier waren gegarandeerd geweest. Velen onder ons zullen hem nog wel kennen maar voor degenen die hem niet hebben meegemaakt volgt hier een nadere introductie.

“Hoi allen! Superleuk om een stuk te schrijven. Alweer 17 jaar weg uit Grolle, lijkt als de dag van gister dat ik er rondliep!”

Vertel iets over jezelf/privé. Leeftijd. Waar je woont. Werk. Opleidingen. Relatie/gezin?

“Mijn naam is Jan-Marc Bosman, ben op het moment van schrijven 48 jaar en woonachtig in Emmen (Barger-Oosterveld). Ik ben docent op een school voor leerlingen met specifieke behoeftes op het gebied van leren en gedrag (dus eigenlijk hetzelfde als uit mijn tijd in Groenlo). In de jaren, nadat ik terug ben verhuisd (2003) naar Emmen, heb ik mij gespecialiseerd. Naast mijn diploma docent bewegingsonderwijs, heb ik in deze periode ook mijn PABO-diploma behaald en een Master SEN (Special Educational Needs) afgerond. Ik ben in 2006 mijn huidige vrouw, Dinanda, tegengekomen, ben met haar in 2010 getrouwd en inmiddels vader van 2 zonen, Sam (2008) en Job (2011).”

Over je periode bij de Grol. Positie. Niveau. Trainers. Hoe kwam je er terecht. Welke jaren. Met welke spelers. Leukste momenten/herinneringen. Nog contacten uit die tijd?

“Ik kan oprecht zeggen dat mijn periode bij de s.v. Grol de mooiste is geweest uit mijn voetballeven. We hadden zo’n ontzettend leuke groep, dat was echt genieten. Vreselijk veel gelachen en mooie dingen beleefd. Als ik aan alles terugdenk wat we hebben beleefd, begin ik spontaan te lachen... Ongelofelijk.

Als groep voelden we ons onoverwinnelijk. Deden ook alles samen. Op een gegeven moment was het heel gewoon dat we na elke thuiswedstrijd lang bleven hangen bij Rob in ons thuiscafé en daarna de stad in. Hoor Tom Rooks nog zeggen; “Och nee hé, doar zu’j de Bende van Ellende weer e’hebbn!” Hahahaha.. schitterend. Nog steeds hebben we met deze groep een jaarlijkse reünie onder de bezielende leiding van Hennie Schovers, Pascal ten Brincke en Jan Froeling. Als we bij elkaar zijn, komt hetzelfde gevoel weer naar boven.... Dit blijft altijd, weet ik zeker.

Ik ben in 1997 bij de Grol terecht gekomen. Ik voetbalde op dat moment in de Hoofdklasse bij Achilles 1894 uit Assen. Ik studeerde en woonde namelijk in Groningen en dat was goed te combineren. In februari 1997 bezocht ik carnaval in Grolle (wie waren er toen ook alweer de Prins en Adjudant?). Een huisgenoot van mij nodigde mij uit en het was een groot feest. Tijdens deze carnaval leerde ik mijn toenmalige vriendin kennen, Femke Nales. Vanaf dat moment was ik veel in Groenlo en belandde via een zaterdagavond in Bar De Lange Gang, met veel bier en zwikken(kaartspel), zomaar op een zondagochtend in de Alfa Romeo van Bram Harbers onderweg naar Meddo, om met Grol 3 tegen een jong en getraind Meddo 2 te spelen. Geweldig potje, eindigend in 3-3 volgens mij. Prachtig! Een week na die wedstrijd kreeg ik een telefoontje van Theo Huijskes. Of ik voor Grol wilde spelen. Ik zou in juli klaar zijn met de studie en wilde best verhuizen, het beviel me wel in Grolle. Maar op voorwaarde dat Theo zou kijken of er werk voor me was. En zo geschiedde… Theo zorgde voor een sollicitatie bij jongeren internaat de LEO-stichting in Klein-Borculo, ik werd aangenomen en verhuisde in juli 1997 naar Groenlo.

Vanaf seizoen 1997-1998 maakte ik dus deel uit van de selectie van Grol. De trainers die ik in de seizoenen daarna heb gehad waren Veldhuis, Keemers en Bos. We hadden een geweldige groep, ik doe mensen tekort als ik alleen maar bepaalde spelers noem. René Keemers kwam in mijn 2e seizoen. De seizoenen die volgden waren prachtig. In besprekingen richting mijn teams moet ik altijd aan Keemers denken. Hij had in elke bespreking weer iets nieuws, schitterend. Kon ons tot op het bot motiveren! Met deze groep werden we ook kampioen in de 4e Klasse en hadden we in 2000-2001 ook de promotie naar de 2e Klasse verdiend, maar dat liep helaas even anders. In het heden waren we op basis van doelsaldo gepromoveerd. Na de seizoenen met René kwam Gerard Bos, de gedreven trainer die Grol nog verder omhoogstuwde en verdere verjonging doorvoerde. Mooiste momenten noemen is lastig want het waren er zoveel, maar ben wel het meeste trots op mijn benoeming tot voetballer van het jaar in 2001. Dat vond ik echt geweldig. Stuk waardering, erg mooi.

Ik heb nog veel contact in Groenlo. Of het nou via social media is of dat we elkaar op de jaarlijkse reünie zien. Daarnaast heb ik veel contact met Sander Wiggers, Marc Rots en Bram Harbers. Mijn streven is om sowieso elk jaar 1 of 2 keer naar Groenlo te rijden om elkaar te zien.”

Waar heb je nog meer gevoetbald(clubs). Welk niveau. Chronologisch?

“Ik heb de jeugdopleiding van VV Emmen/FC Emmen doorlopen. Nadat ik senior werd in 1990, kwam ik niet in aanmerking voor een contract bij de FC en ben naar de amateurs van de VV gegaan. Na 1 seizoen mocht ik terug op amateurbasis naar de FC, maar ben bij de amateurs van Emmen blijven spelen. Na Emmen nog bij ZBC en Achilles 1894 en daarna dus Grol tot 2003. Nadat ik in 2003 naar Emmen verhuisde, heb ik me aangemeld bij mijn oude club, VV Emmen. Dat was op dat moment 1e Klasse en heb daar nog tot seizoen 2006-2007 in het 1e gespeeld. Toen ik gestopt ben, ben ik assistent geworden. Ben even tussendoor 3 seizoenen hoofdtrainer geweest van een 3e klasser, maar nu weer assistent bij het 1e van Emmen.”

Is het voetbal anders geworden sinds die tijd?

“In het algemeen valt het wel mee. Jongeren hebben nu meer keuze op sportgebied, dus in de regio Drenthe zien we wel dat veel jongeren op tijd afhaken. In die zin is de mentaliteit wel wat veranderd. Maar bij Grol valt dat volgens mij wel mee. Het spelletje op zich is zeker niet veel veranderd, alleen is door het kunstgras het spel wel sneller geworden. Maar dat is trainbaar, de groep die we toen hadden, zou op het huidige niveau van s.v. Grol ook mee kunnen, weet ik zeker.”

Voetbal jezelf nog. Andere hobby’s/sport. Of nog actief als jeugdtrainer. Of iets anders op voetbalgebied.?

“Ik voetbal zelf nog steeds, in de 45+ van VV Emmen. Hopelijk kan dat zo lang mogelijk. Zelf voetballen blijft het mooiste. Daarnaast ben ik assistent bij het 1e van VV Emmen. Vorig seizoen ook nog jeugdtrainer bij de Onder 11 van FC Emmen, maar daar ben ik mee gestopt door drukte.”

Wat vind je leuk buiten voetbal?

“Ik hou van gezelligheid en mag graag op vakantie gaan met mijn gezin. In de zomervakantie 5 weken met de caravan op pad en in februari op wintersport. Daarnaast mag ik graag de gezelligheid van de familie en vrienden opzoeken. Geniet vooral enorm van het leven. Ook dat heb ik zeker in het mooie Groenlo geleerd!”

Hoe kom je de coronatijd door?

“1e coronaperiode in maart was natuurlijk voor iedereen een vervelende. Je kon en mocht niks en de scholen waren dicht. Wij hadden echter een nieuw huis gekocht en konden half april verhuizen. Wat dat betreft heb ik van de nood een deugd gemaakt en kon vrij relaxed veel voorwerk doen in maart door elke dag spullen naar de loods te brengen. Verhuizen was nog nooit zo easy, haha.

Deze 2e periode heb ik er persoonlijk ook niet zoveel last van. De scholen zijn nog open en voor de jongens gaat de sport gewoon door. Alleen onze eigen persoonlijk activiteiten liggen stil. Maar als ik eerlijk ben, vind ik die vrije zondag nu heerlijk. Met het 1e van Emmen elke keer naar het westen reizen is verschrikkelijk. Wat dat betreft geniet een regionale competitie met mooie derby’s nog altijd mijn voorkeur!”

Voor Jan-Marc Bosman heeft de periode bij de Grol een onvergetelijke indruk achter gelaten. Hij heeft er nog nooit één seconde spijt van gehad dat hij destijds deze stap heeft genomen. Prachtig dat deze prima voetballer zich zo heeft thuis gevoeld, en nog steeds, bij onze club. Hij had een geboren Grollenaar kunnen zijn.