Bestuurstaal Juni 2021

14-08-2021

Bron: Clubblad 2021-2
Door: Hans Scheinck

Zijn er nog wel onderwerpen om te vermelden in deze bondige nieuwsrubriek van de voorzitter. Het was toch 15 maanden coronatijd zonder wedstrijdvoetbal. U zult zien dat de tijd bij Grol nooit stil staat. De organisatie draait altijd en haar kracht zit in het vooruit kijken. Bezig met de dag van morgen en niet met die van gisteren. Stilstand is tegenwoordig niet meer achteruitgang maar ondergang. De leden zijn in de afgelopen coronaperioden actueel op de hoogte gehouden in 15 (!) ledenberichten en extra nieuwsberichten op de website en via social media. Zo hoort het bij een grote club als Grol. Voor onze aanpak zijn we een aantal keren als landelijk voorbeeld gesteld door de KNVB. Toch nog even achteruit, naar de vorige bestuurstaal in december 2020, waarin het plan werd beschreven om een waterbron op het sportpark te boren voor het besproeien van de natuurgrasvelden. Deskundigen zoals het Waterschap hebben we daarvoor ingeschakeld. Hun oordeel was op het eind heel duidelijk en teleurstellend. Het gaat niet. De aardlagen in de bodem van het sportpark laten boren niet toe. Je komt er niet doorheen. Misschien nog wel door de eerste aardlaag maar daar zit te weinig water. Plan doorgestreept. We moeten het met het water van de beek De Slinge blijven doen, als er geen sproeiverbod is. Dat sproeiverbod is de laatste jaren een blokkade en die wilden we juist voorkomen door eigen water op te pompen. We gaan nu toch investeren in nieuwe pompen voor de huidige installatie. Nieuwe slangen zijn intussen aangeschaft uit de opbrengst (€ 1.700,-) van de Rabobank actie ‘Rabo Clubsupport’. Een mooie opbrengst omdat veel mensen toen op de Grol gestemd hebben.

1. In de coronatijd zijn onder leiding van het hoofd opleidingen intensieve ‘online-trainingen’ ontwikkeld. Met medewerking van trainers en jeugdige voetballers. Dit was de eerste stap, bedoeld voor de selectieteams bij de jeugd. De volgende stap is online-trainingen voor de niet-selectieteams. Laten we hopen dat die voorlopig nog niet nodig zijn en dat we op het veld kunnen blijven trainen én wedstrijden spelen.

2. De stap naar de oudere (oudste) voetballers. Het 60+ voetbal. Er wordt gekeken of Grol aan die regionale competitie kan gaan meedoen. Geen walking football, gewoon rennen.

3. Gezien de sterkte van de selectie van Grol 2 in het komende seizoen heeft Grol, op verzoek van Grol 2, bij de KNVB aangevraagd in de hoofdklasse te mogen spelen in plaats van de 1e klasse. Het verzoek is afgewezen, er was geen openstaande plek. Met zo’n verzoek weet Grol 2 wel wat ze te doen staat. Minder dan een kampioenschap is niet meer mogelijk.

4. FC Twente en De Graafschap hebben de Grol gevraagd een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan voor het jeugdvoetbal. De Grol wilde dit wel, maar dan met beide betaald voetbalclubs. Wij liggen precies tussen Doetinchem en Enschede in. Voor De Graafschap was dit akkoord, maar voor FC Twente niet. De club uit Enschede wilde dat Grol alleen met FC Twente een overeenkomst zou sluiten en verder met geen enkele betaald voetbalclub. De Grol bleef bij haar standpunt wat nu betekent dat er alleen met De Graafschap een overeenkomst wordt getekend.

5. De Grol stapt bij de jeugd over naar een andere kleur voor de trainingspakken voor de trainers en de coachjassen voor de leiders. Het huidige blauw wird door scheidsrechters als verwarrend gezien en soms verboden. Team in blauw en trainer/leider in blauw is een lastige combinatie. Besloten is over te stappen van het blauw van het merk Hummel naar het zwart van het merk Adidas. De Vrienden van de Grol zullen daarbij financieel ondersteunen. De vervanging gaat wel in fasen gezien de kosten van de vervanging.

6. Alle oude clubkleding die niet meer gedragen wordt, krijgt altijd een nieuwe bestemming. Shirtjes, broekjes, jassen, sweaters, polo’s en sokken gaan meestal naar Afrika. De laatste keer heeft de Vincentiusvereniging in Groenlo ook een grote partij gekregen. Naast een deel dat weer naar Afrika is gegaan.

7. Er komt steeds meer clubkleding. Het Commerciële Team wilde namelijk dat elk jeugdlid bij de Grol dezelfde kleding krijgt. Daar hebben ze ontzettend hun best voor gedaan. Het is gelukt met ondersteuning van vele sponsoren. Alle clubkleding moet ingeleverd worden na het seizoen, wordt beoordeeld en gesorteerd en wordt dan netjes in de zomerstop. De kledingbeheergroep krijgt extra opslagruimte. De oude garageboxen voor algemene opslag zijn gesloopt en op die fundering komt een nieuw gebouw voor de kledingopslag. De kosten zijn geraamd op € 27.500,-. De bouw gebeurt in eigen beheer door de Woensdaggroep.

8. Die vele nieuwe kledingsponsoren zijn telkens in een kort filmpje op de website gepresenteerd. Heel professioneel gemaakt. Met een mooie uitstraling voor het bedrijf van de sponsor.

9. Met de Rabobank Noord Oost Achterhoek is een nieuw driejarig sponsorcontract afgesloten. We zijn daar erg tevreden mee. Bovendien gaat de Rabobank mee doen aan ons verduurzamingsproject ‘Zo Groen als Grol’. Zeer vooruitstrevend voor een bank.

10. Er wapperen heel wat vlaggen op ons sportpark. Meestal bedrijfsvlaggen van onze sponsoren. Mooi voor de aankleding van ons sportpark. Het Commercieel Team gaat daar toch wat meer lijn in brengen. Door in sponsorcontracten daar afspraken over te maken.

11. De Grol was enorm verrast dat de Business Club Grol toch de jaarlijkse schenking aan de Grol deed ondanks de coronacrisis. De Grol ontving een schenking van € 5.000,- voor de jeugd en een schenking van € 8.500,- als bijdrage voor de bouw van een extra kledingruimte.

12. Na 21 jaar in het bestuur senioren stopt Bert Franssen als wedstrijdsecretaris bij de senioren. Hij wordt opgevolgd door Bas Brinke. Op de ledenvergadering (4 oktober) wordt nog even bij het afscheid van Bert stil gestaan.

13. Op die ledenvergadering worden er geen jubilarissen van 50 jaar lid meer gehuldigd. Voor hen komt er een aparte ‘jubilarissenavond’ op 4 november. Wegens de coronamaatregelen is dat vorig jaar ook apart georganiseerd. Dat is bijzonder goed bevallen, dus zetten we dit op die manier voorlopig voort.

14. We zijn met de gemeente Oost Gelre nog steeds in gesprek over de rubberkorrels van de kunstgrasvelden. Het gaat vooral om het verspreiden van de korrels op het sportpark en daarbuiten tegen te gaan. De gemeente heeft nu met Longa, RKZVC en Grol zogenaamde maatwerkvoorschriften opgesteld. Wat moet de vereniging op zijn sportpark aan voorzieningen treffen? Uitloopmatten verdiept aanleggen, alle opstelplaatsen voor de doelen moeten verhard zijn, korrels moeten in de regenwaterputjes worden afgevangen, de korrels moeten per week opgezogen worden en ze moeten regelmatig terug het veld op worden geblazen. Dit zijn de maatregelen op hoofdlijnen voor de Grol. Het bestuur van de SEAG is bezig met de uitvoering van deze maatregelen in overleg met de Woensdaggroep. De gemeente staat in zijn recht, want bij de vervanging van het kunstgras (2019) zijn daar al afspraken over gemaakt. Als onderdeel van de subsidie van de gemeente voor de vervanging van de toplaag van het hoofdveld. Door de coronatijd is de aanpak bij de gemeente en bij de clubs vertraagd.

15. Wit gespoten pupillendoelen met witte netten in het nieuwe led-licht bij de trainingen. Een magnifiek gezicht. Wat een professionele uitstraling. Met dank aan Eeftink Rensing uit Lichtenvoorde (uitvoering) en Welgro uit Groenlo (sponsoring).

16. De verlichting onder de luifel van de kleedkamers 3-9 bij het hoofdveld wordt nog aangepakt. Er wordt een nieuw plafond met nieuwe verlichting gemaakt. Het staat op de werklijst van de Woensdaggroep.

17. Er staat nog veel meer op die werklijst. Ondanks dat de Woensdaggroep in de coronatijd gewoon heeft doorgewerkt. Zo moet elke week het groen worden onderhouden. Daarbij komt veel groenafval vrij. Met Rouwmaat Groep is afgesproken dat er een grote groencontainer permanent op de parkeerplaats blijft staan. Periodiek wordt de container dan geleegd. Voor iedereen gemakkelijker en meer netheid op de parkeerplaats.

18. Die parkeerplaats is bij de gemeente in beeld voor de plaatsing van zonnepanelen. Om een beeld te schetsen. Het zijn eigenlijk carports met zonnepanelen erop. In de vorm van een open, overdekte fietsenstalling met schuin aflopend dak naar de binnenkant. Twee auto’s kunnen onderdak tegenover elkaar staan. Als de gemeente het plan doorzet, gaan we met de gemeente in gesprek. De carportplaatsen kunnen dus nog niet worden gereserveerd.

19. Het beleidsplan van de Grol wordt weer geactualiseerd. Wat zijn de plannen voor komende jaren en hoe gaan we die uitvoeren. Natuurlijk spelen de kosten hierin mee. Voor velen waarschijnlijk een ‘niet in beeld plan’ maar voor het algemeen bestuur, het organisatiebestuur, het voetbalbestuur en het accommodatiebestuur de streep naar de toekomst. Je kunt niet sturen en besturen als je niet weet waar je heen wilt.

20. In het laatste clubblad van 2020 stond een uitdagende uitspraak van niet zomaar iemand. Maurice Krabbenborg, financieel directeur bij Party Rent, adviseerde het huidige sportpark te verkopen aan Marveld Recreatie en elders aan de rand van Groenlo een modern sportpark aan te leggen. Op dit moment nog niet aan de orde maar wel een advies om in je achterhoofd te houden.

21. De Woensdaggroep is al heel gelukkig met de vervanging van de kleine vrachtwagen. De oude Piaggio was helemaal op. Met dat vrachtwagentje wordt veel oud ijzer opgehaald. De aanschaf is voor een deel bekostigd uit de opbrengst van het oud ijzer. Zo heeft de oude Piaggio aan zijn eigen vervanger meebetaald.

22. Opnieuw is studie gedaan naar de afwatering op het sportpark bij grote hoosbuien. Er zijn aanbevelingen uitgekomen die we eerst gaan uitvoeren. Dat is waarschijnlijk nog niet voldoende. Dan gaan we weer verder in overleg met het waterschap en de gemeente. De sloot achter het hoofdveld langs de Elshoflaan kan onvoldoende water afvoeren. Deze sloot moet beter verbonden worden met de sloot langs de Elshofweg. Bij de opgang naar de velden 3 en 4 moet weer een brug komen in plaats van de huidige duiker, zodat het water vanaf die velden niet als een waterval naar het hoofdveld stroomt.

23. Het maken van een overdekte ingang naar het sportpark is enkele jaren geleden in de koelkast gezet, omdat er andere zaken waren die belangrijker waren. De kosten waren namelijk geraamd op ruim € 25.000,-. Het bestuur van de SEAG is weer bezig gegaan met een nieuw ontwerp. De wens is er ook nog steeds.

24. Bij Grolse Boys was een vaste groep die zich liet inhuren voor bardiensten bij de Zwarte Cross. Een mooie inkomstenbron voor de vereniging. De bedoeling is dat bij de Grol voort te zetten. Extra jammer dat de Zwarte Cross in 2020 en 2021 is afgelast wegens corona.

25. Per 1 juni 2021 had Grol 365 vrijwilligers in functie. Deze vrijwilligers hebben als blijk van waardering voor hun blijvende inzet en betrokkenheid in de coronatijd een attentie thuis ontvangen in de vorm van een levensmiddelenpakket van Albert Heijn of Jumbo.