24-01-2025
Bron: Clubblad 2024-4
Door: Ronald Buesink
Spelend leren bewegen
Het bedrijf De Beweegtrainer van Tristan Boekestein zet in op de kracht van inspiratie en innovatie binnen de sport- en beweegwereld. Met een andere kijk op relevante vraagstukken ontstaan creatieve en effectieve oplossingen die blijvende impact maken in de praktijk.
Het optimaliseren en verbeteren van de talentontwikkeling in een uitdagende en veilige leeromgeving, gecombineerd met een vernieuwende kijk op talentherkenning, staat centraal in deze visie.
De diverse innovatieve diensten en methodes worden ingezet als middel om dit doel te bereiken, gezamenlijk met de sporters binnen jouw vereniging.
Demotraining
De eerste twee workshops bij Grol hebben inmiddels plaatsgevonden. In de eerste workshop hebben de deelnemers een demotraining kunnen zien waarin de visie en methodiek gedeeld werd. In de tweede workshop werd inhoudelijk aan de slag gegaan hoe de trainers van Grol in hun eigen training voor een veelzijdige, uitdagende en veilige leeromgeving kunnen zorgen. Dus ze hebben al iets meer een beeld gekregen wat de bedoeling is van deze workshops en wat het kan toevoegen om met name jeugdspelers Veelzijdig bewegen & Breed Motorisch Ontwikkelen (BMO) bij te brengen. Met uiteindelijk als doel het ook toe te kunnen passen in hun eigen training.
Toegankelijk
Het bedrijf van Tristan Boekestein is opgericht in 2019. “Ik heb mijn visie en methodiek met nieuwe en andere trainingsvormen gebundeld en toegankelijk gemaakt voor trainers en kinderen, 6-12 jaar. Een platvorm op Instagram vond ik de juiste manier om deze te delen. Zodoende ben ik begonnen met video’s en trainingsvormen te delen toen ik hoofdtrainer was van De Graafschap onder 11. Vanuit mijn studie sportkunde aan de HAN in Nijmegen, met de expertise talentontwikkeling en -herkenning met een focus op het veelzijdig bewegen en motorisch leren, kwam ik op het idee om hier meer mee te doen. Het platvorm werd erg goed ontvangen met veel volgers en enthousiaste reacties vanuit verschillende verenigingen op amateur- en Betaald Voetbal Organisatie- iveau. Ze haalden inspiratie uit mijn video’s. Als gevolg hiervan kreeg ik verzoeken om workshops, clinics en lezingen bij diverse verenigingen te gaan geven. En toen besloot ik als ZZP’er te beginnen met mijn eigen bedrijfje.”
Toen Tristan eenmaal afgestudeerd was aan de HAN, is hij de master Sport- en Beweeginnovatie gaan studeren. “Ik heb mijn visie en idee vertaald en doorontwikkeld naar een wetenschappelijk onderbouwde visie en methodiek om voor meer intrinsieke motivatie en spelplezier bij kinderen 6-12 jaar in de sport te zorgen.”
Zijn visie en methodiek zijn gebaseerd op ‘De 6 SPEEL-Principes’. Dit brengt alles samen en vormt de basis van alles. Zie onderstaand schema:
Bijscholen en inspireren
Op dit moment begeleidt en ondersteunt Tristan verschillende sportverenigingen in het bijscholen en inspireren van jeugdtrainers om kinderen met meer plezier te laten voetballen of bewegen in het algemeen. En nu dus ook bij Grol. De specialismen/doelen zijn breed motorisch opleiden, talentontwikkeling, beleidsontwikkeling, veelzijdig leren voetballen, kennisdeling en inspireren. “Dit wordt toegepast op alle kinderen binnen een vereniging en heeft niets te maken met het niveau waarop ze spelen en welke tak van sport ze beoefenen.”
Bij Grol
Wie zijn de trainers binnen onze vereniging die deel hebben genomen aan de workshop en het uiteindelijk moeten gaan toepassen op het veld? Hoe geven zij dit door aan andere trainers en wat vinden zij van deze zienswijze? Het zijn Wout Walterbos, Hens Brummelaar, Michel Kamphuis, John Ligtenberg, Jonathan Lammers, Jasper Konnik, Nikka te Koppele en Bert Roeterdink.
Een aantal van bovengenoemde personen heb ik gevraagd wat hun ervaring is met dat wat ze hebben geleerd tijdens deze workshops en wat ze ervan vinden. En kan dat in de toekomst iets betekenen voor Grol? Om het kort samen te vatten, met dank ook aan Jonathan, kwam eensgezind het volgende antwoord: “We krijgen ontzettend veel energie van het vernieuwde concept van Breed Motorisch Ontwikkelen (BMO) en veelzijdig leren voetballen. We denken dat het voor een kind belangrijk is om zichzelf en zijn lichaam goed te leren kennen en gebruiken. Zowel voor de motoriek als ook voor wat het spel doet in je hoofd. Denk hierbij aan omgaan met druk, winst of verlies, veel prikkels binnen en buiten het veld, en algemene weerbaarheid. Voetbal is een enorm veelzijdig spel met erg veel verschillende bewegingen. Door deze bewegingen op allerlei manieren te trainen middels verschillende speelvormen, vergroten we het motorisch vermogen. Dit vergroot het plezier en maakt spelers sterker, dynamischer, sneller en werkt het preventief tegen blessures. Ook zorgt het veelzijdig leren voetballen ervoor dat de spelers voortdurend in beweging zijn. Er staat nooit een rij te wachten of toe te kijken tijdens een spelonderdeel. Als een oefening klaar is staat de volgende oefening klaar. Door binnen alle speelvormen veel diversiteit aan te bieden en spelers telkens weer met nieuwe situaties te leren omgaan, trainen we ook het mentale deel bij spelers. Hierdoor bouwen ze dan weer meer voetbalweerbaarheid op. En uiteindelijk zal dat ook weer leiden tot meer spelvreugde en sterkere voetballers.”
Best lastig
Om de visie en methodiek van Tristan precies en begrijpelijk te verwoorden vond ik best lastig. Het wordt een stuk duidelijker als je naar video’s van ‘de Beweegtrainer’, Tristan Boekestein, op Instagram bekijkt. Uit gesprekken heb ik veel info gekregen. Omdat Wout Walterbos bij De Graafschap al 2 jaar intensief met Tristan heeft samengewerkt, vond hij het een goed plan om dit ook bij Grol aandacht te geven. Dus heeft hij destijds nog met Jos Brummelaar een eerste aanzet gegeven. En nu heeft hij dus een team samengesteld dat dit binnen Grol verder gaat doorontwikkelen.
“Wat erg belangrijk is, is dat jeugdspelers plezier beleven en motivatie ervaren aan het spel. Door veel variaties in trainingsvormen, kortdurende opdrachten, veel enthousiasme van de trainer(s), het werken met verschillende materialen en het spelen op verschillende ondergronden, hoop je dit te bereiken. De bal is de marketing in onze oefeningen. We willen spelers veel zelf laten nadenken in het ‘spelen’ en daarmee hun gedrag en voetbalgedrag veranderen. Een tikspel waarbij spelers constant na moeten denken zorgt voor veel fanatisme, wat weer leidt tot een grotere focus en winnaarsmentaliteit. Door de situatie van het ‘spelen’ continu weer een klein beetje aan te passen komen spelers weer in hele andere situaties terecht en dus ook weer voor andere keuzes te staan. Een geweldig proces is dit! Uiteraard passen we dit zoveel mogelijk toe binnen de voetbalcontext.
Wij willen door de workshops en clinics op het veld dat andere trainers onze oefenstof meenemen en toepassen naar hun eigen teamtraining.” We zien de resultaten, het plezier en de intensiteit al op korte termijn bij de spelers, en het enthousiasme van de jeugdtrainers. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten op de langere termijn. Dat wij trots zijn op onze nieuwe ontwikkeling en op onze jeugdtrainers willen wij nogmaals vermeld hebben. Samen met elkaar op weg naar de volgende stap in onze prachtige jeugdopleiding!”