Fusie tussen Grol en Grolse Boys

08-10-2013

‘Fusie’ tussen Grol en Grolse Boys en ‘Denkrichting’ sportpark Den Elshof doen veel stof opwaaien tijdens algemene ledenvergadering

De sportvereniging Grol beleefde afgelopen maandag in het Sportcafé op het sportpark Den Elshof een bewogen algemene ledenvergadering, die mede als gevolg van de huldiging van een viertal jubilarissen bijna vier uur in beslag nam.
Een drukbezochte vergadering, die geheel volgens traditie werd voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst. Nabij de bij de entree van het sportpark Den Elshof geplaatste herdenkingszuil ‘Bewogen staan wij stil’ werd stilgestaan bij alle overleden leden. Ook deze keer was er weer veel belangstelling voor dit altijd mooie moment.
De vergadering zelf kende maar liefst een 16 punten tellende agenda met naast het onderwerp ‘Samenwerking c.q. fusie met zustervereniging Grolse Boys’ het onderwerp ‘Denkrichting accommodatie s.v. Grol’ als de meest belangrijke te behandelen zaken. Twee onderwerpen, die gelet op de talrijke reacties van de aanwezige leden, enorm leven en dientengevolge veel stof deden opwaaien.

Zoals de leden van Grol door de jaren heen gewend zijn, waren de algemene en financiële jaarverslagen, waarvoor respectievelijk secretaris Tonnie Zieverink en penningmeester Hans van Halm verantwoordelijk zijn, weer op een accurate, zeg maar gerust professionele wijze verzorgd. Wat de financiële huishouding betreft, kon de resultatenrekening van het boekjaar 2012-2013 worden afgesloten met een winst van 6.228 euro. Het resultaat is 1.928 euro hoger dan was begroot. Meest in het oog springend is hierbij de meeropbrengst van de contributie in het seizoen 2012-2013 van bijna 8.800 euro en de hogere sponsoropbrengsten. Al met al een dergelijk goed resultaat, dat tot gevolg heeft dat, behalve de reeds geplande reservering, nog eens 5.000 euro extra toegevoegd kan worden aan het voorzieningsfonds voor het eeuwfeest van de Groenlose voetbalclub in 2018.
Met name de meeropbrengst aan sponsorinkomsten mag in deze tijd van economische crisis als een opmerkelijk goed resultaat worden beschouwd. Grol mag zich als vereniging met trots rijk rekenen met haar in totaal circa 300 sponsoren. Deze zorgen samen voor een inleg van 36% van alle verenigingsinkomsten.

BESTUURSVERKIEZING
Bij de bestuursverkiezing werden voorzitter Hans Scheinck en waarnemend voorzitter en tevens algemeen bestuurslid Marco Frank voor een nieuwe periode van drie jaar herkozen.  
Ook konden de leden hun goedkeuring geven aan de nieuwe verenigingsstatuten. Met de actualisering is tevens een vervanging van de oude uit 1979 daterende statuten een feit.
Ook het nieuwe huishoudelijk reglement, een verdere uitwerking van de verenigingsstatuten, werd zonder op- of aanmerkingen door de algemene ledenvergadering aangenomen.
De voetbalvereniging Grol registreerde aan het eind van het seizoen 2012-2013 1296 leden en heeft daarmee een nieuwe mijlpaal van 1300 leden bijna bereikt. Van dit aantal zijn er 821 spelend dan wel actief op de velden of in de hal en zijn er 475 ondersteunend.
Tijdens de vergadering lieten diverse bestuursleden met veel verve de gang, beter gezegd de stand van zaken de revue passeren ten aanzien van de diverse binnen de club opgepakte speerpunten en dat op het gebied van alle, meest tot de verbeelding sprekende  verenigingsonderdelen. Zo werd onder andere de mededeling gedaan dat de vergunning is verleend voor de bouw van een tweetal nieuwe kleedkamers en een totaal nieuwe metamorfose van de entree. Via loting zal een aannemer, tevens clubsponsor, worden aangewezen, die de cascobouw mag uitvoeren, waarna de Grolvrijwilligers voor de afwerking zullen gaan zorgen. Ook werden zaken op het gebied van voetbaltechnische zaken, opleiding jeugd, vrijwilligersbeleid, communicatie en informatie uitgebreid toegelicht. Wanneer alles volgens plan verloopt, gaat eind van dit kalenderjaar de nieuwe website www.svgrol.nl de lucht in.


Voorzitter Hans Scheinck legt het stappenplan uit van de fusie Grol - Grolse Boys

FUSIE 
Wanneer het daadwerkelijk tot een fusie komt tussen de Groenlose sport-, beter gezegd voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys, zal dit samengaan niet eerder dan in 2019 officieel bekrachtigd worden. De belangrijkste reden daarvoor is het 100-jarig bestaan van de s.v. Grol, een unieke mijlpaal die in het jaar 2018 zal worden gevierd. Daarnaast viert ook Grolse Boys in 2018 een jubileum: het 70-jarig bestaan.
Duidelijk werd dat de leden van Grol er weinig voor voelen om een fusie tussen de beide Groenlose voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys van de een op de andere dag vorm te geven. De nodige moeite en zelfs afkeuring op onderdelen werd kenbaar gemaakt met betrekking tot een door een werkgroep samengesteld en door de beide besturen aan de leden voorgesteld stappenplan tot het jaar 2019 (ook de leden van Grolse Boys waren maandagavond in algemene ledenvergadering bijeen red.). De eindconclusie was dat beide besturen weer met elkaar aan tafel moeten gaan om het stappenplan op diverse onderdelen aan te passen en dat men dan weer opnieuw met de leden in vergadering bijeen komt. Daarbij werd duidelijk dat, mede gelet op de nog te overbruggen zes jaar, men wel bereid is om zustervereniging Grolse Boys de helpende hand te bieden, maar dat men bepaalde verenigingszaken, zoals het eigen sportpark Den Elshof, de eigen clubkleuren blauw-wit en de verenigingsnaam Grol onder geen enkel beding wenst in te leveren.
Desalniettemin lijkt een samengaan op termijn onvermijdelijk. Immers Grolse Boys heeft het reeds moeilijk, maar zal het met het oog op de naderende bevolkingskrimp nog veel moeilijker gaan krijgen. Het aantal leden en dientengevolge ook het aantal jeugdteams, dat nu reeds behoorlijk is ingekrompen, zal naar verwachting in de komende jaren met 25 tot 30% en mogelijk nog meer afnemen.

ACCOMMODATIE 
Ook bleek afgelopen maandagavond dat het Grolbestuur reeds geruime tijd nadenkt over de toekomst van de accommodatie op het sportpark Den Elshof aan de Oude Wintsresijkseweg. Dit nadenken heeft men in het afgelopen jaar reeds uitvoerig gedaan en dat ondermeer met de directie van Marveld Recreatie.
Zo werd er meegedeeld dat er serieuze plannen zijn om alle speel- en trainingsvelden te voorzien van kunstgras. Een en ander is alleen mogelijk wanneer de velden 3 en 4, de zogenaamde ‘bovenop’ velden, worden verkocht aan Marveld Recreatie. In ruil daarvoor zouden het huidige veld 2 (het voormalige oude trainingsveld) en de huidige halve Marveld ArenA twee wedstrijdvelden, voorzien van kunstgras, moeten worden. In de nieuwe situatie, zoals het Grolbestuur dat voor ogen heeft, gaat de vereniging derhalve beschikken over vier complete kunstgrasvelden, te gebruiken voor wedstrijden en trainingen.
Door de Grolleden werd met waardering gereageerd op het feit dat het bestuur zo vooruitstrevend dan wel toekomstgericht te werk gaat. Wel werd er geadviseerd om niet te overhaast knopen door te hakken, waar men achteraf mogelijk spijt van krijgt. Ook met het afstaan van de velden 3 en 4 hadden veel leden, een en ander zeker gelet op de uitstraling van het sportpark, veel moeite. Afgesproken werd dat de voorgestelde denkrichting opnieuw onder de loep wordt genomen en dat men de leden vervolgens een aantal verschillende scenario’s voorlegt, waarover men zich opnieuw kan buigen.