Bestuurstaal

22-12-2015

De volgende bijdrage staat ook in clubblad nr 4:

Het belangrijkste aandachtspunt voorop. De voetbaltechnische aanpak. Het hoofdbestuurslid technische zaken, Bart Porskamp, werkt hard aan de bemensing van de nieuwe Technische Commissie.Met voorrang de drie posities van hoofd jeugdopleiding junioren, pupillen en meiden maar zeker ook de vier voetbaltechnische coördinatoren voor de selectieteams senioren mannen, senioren vrouwen , de junioren mannen en pupillen mannen. De coördinatorenfuncties voor de meiden pupillen en junioren zijn bezet.

De gesprekken over het volgend seizoen zijn met alle selectietrainers gepland in december. Met uitzondering van de gesprekken met de selectietrainers van de Meiden C1 , D1 en E1.Die zijn in het eerste kwartaal van 2016 gepland.

Het Verenigingsbureau heeft een herstart gemaakt.De leiding hiervan heeft Tonny Hartman, intussen al aangeduid als “verenigingsmanager” . Voor een aantal dagdelen per week heeft hij ondersteuning van Nicole Rosendahl uit Eibergen. Dit in het kader van haar omscholingstraject.

De taken van wedstrijdsecretaris Jeugd wordt aan het eind van het seizoen ook overgenomen door het Verenigingsbureau. Feitelijk wordt Tonny Hartman hiermee de nieuwe wedstrijdsecretaris Jeugd.De huidige wedstrijdsecretaris Rob Westervoorde gaat binnen de Grol andere taken vervullen.

De taken van secretaris Jeugd worden op het einde van het seizoen overgenomen door Simone Wiggers.De huidige secretaris Edwin Vos stopt met deze functie.

In het bestuur Senioren ontstaan aan het einde van het seizoen een drietal vacatures die van voorzitter, arbitragezaken en recreatieve seniorenteams.Hier is de werving van nieuwe bestuursleden nog in volle gang.

Bij de Stichting Exploitatie Accommodatie s.v. Grol (SEAG) hebben ook twee bestuurswissels plaatsgevonden.Penningmeester Ronald Brockötter is opgevolgd door Maikel Wiggers en de taak facilitaire zaken is door Hans Luttikholt overgedragen aan Bas Brinke.

Bij de thuiswedstrijden van Grol 1 worden video-opnamen gemaakt. Deze opnamen worden voor de trainer Jeroen Burghout gemaakt. Hij gebruikt de opnamen voor de analyse en de evaluatie van de wedstrijd tijdens de trainingen daarna.De video-opnamen worden gemaakt door Erwin Porskamp en Bennie Aagten.

Het is de bedoeling dat speciale video-opnamen gebruikt gaan worden voor de training van pupillen.Er worden 40 oefeningen opgenomen en deze opnamen worden beschikbaar gesteld – ook via de website – aan de trainers.Ze kunnen deze oefeningen dan verwerken in hun eigen te geven trainingen.De oefeningen zullen worden vastgelegd door Erwin Porskamp.

De s.v. Grol krijgt een eigen club-app.Deze app voor de mobiele telefoon wordt aangeschaft via de KNVB. De Commissie Informatie Automatisering gaat hiervoor zorgen.Weer een extra kostenpost van € 500,- per jaar maar we moeten met de tijd mee. Wie de jeugd heeft, heeft vele apps …….

De s.v. Grol gaat een nieuw sponsorcontract met de Grolsch tekenen.Hoe groot het moederconcern van de Grolsch ook is of wordt,de Grolsch hoort bij Grol. Daar blijven we gelukkig mee.

De jubileumcommissie s.v. Grol 100 (in 2018) wordt officieel een stichting. Notaris Edwin Roerdink van notariskantoor Roerdink&Stevelink heeft de akte opgesteld.

De Supportersclub , onder leiding van de nieuwe voorzitter Rob Porskamp, heeft zich voor het jubileumjaar 2018 een doel gesteld. De Supportersclub wil doorgroeien van de huidige 510 leden naar 600 leden.

De spelers en speelsters gedragen zich in dit seizoen in het algemeen erg sportief.Er worden minder gele en rode kaarten gekregen. Het boetebedrag is 30% teruggelopen ten opzichte van vorig jaar.

Een gele kaart bij de junioren/meidenkost € 6,70 aan boete en een gele kaart bij senioren/vrouwen € 14,60.Een rode kaart is duurder natuurlijk,€ 13,10 bij dejunioren/meiden en € 23,10 bij senioren/vrouwen.Bij de s.v. Grol ligt het boetebedrag per maand momenteel op gemiddeld € 150,- .

Het is wel goed te bedenken dat een gele kaart bij de niet prestatieteams leidt tot een tijdstraf en niet tot een schorsing en boete.

Het aantal leden van de Grol schommelt al een paar jaar rond de 1.400.Daarmee behoren we nog steeds tot de grote clubs in district Oost.

Het aantal leden van alle clubs in het district Oost is in het vorig seizoen bij de jongens/mannen gegroeid met 0,5 procent. Het aantal leden bij de Grol groeide in dezelfde categorie het vorig seizoen1,5 procent. In district Oost was de groei bij het meidenvoetbal6 procent.Deze groei was bij de s.v. Grol veel groter met 30%.Maar de aantallen verschillen natuurlijk in omvang. In district Oost ging het meidenvoetbal van 30.000 naar 32.000 leden en bij de Grol van 135 naar 175 leden.

Het totaal aantal spelende leden in district Oost bedraagt overigens in dit seizoen 262.000 leden.

Bij de KNVB Amateurvoetbal Nederland is als hoogste orgaan een Ledenraad ingesteld. Dat is nieuw.De Ledenraad vervangt ook de regio- en districtsvergaderingen.Er zijn 30 leden van de landelijkeLedenraad. Elk lid vertegenwoordigt een kieskring die uit zo’n 100 verenigingen bestaat. De s.v. Grol behoort bij kieskring 9 in regio 7 . De leden van de Ledenraad zijn begin december gekozen door de verenigingen via een digitale verkiezing.In onze kieskring hadden zich 3 mensen kandidaat gesteld.

Het toezicht op de directie Amateurvoetbal wordt uitgeoefend door een Raad van Toezicht die uit 5 personen bestaat. De Ledenraad benoemt de leden van de Raad van Toezicht.

Het hoofdbestuur is in overleg met de besturen van de andere verenigingen op Den Elshof over een project Bewegen voor Jongeren en Ouderen.Ook het Marianum heeft zich met twee gymdocenten intussen aangesloten voor het Bewegen voor Jongeren. De voorbereiding zit in de eindfase en kan leiden tot een aanvraag voor een financiële bijdrage door de gemeente Oost Gelre.Het overleg tussen de besturen van de verenigingen verloopt erg positief.

Er is een overzicht door de KNVB gepubliceerd over de financiën van 23 grote verenigingen (1.000 tot 2.000 leden) in een grote regio om ons heen.In het onderzoek waren 23 verenigingen betrokken.Penningmeester Hans van Halm heeft een vergelijking opgesteld. Wat viel op ?

Doordat de s.v. Grol alle velden, kleedkamers en tribune in eigen bezit heeft, besteedt de s.v. Grol 41% van de uitgaven aan accommodatie en huisvesting.Het gemiddelde bij de andere verenigingen is beduidend lager met 28% .Die meeste verenigingen huren de accommodatie en vaak ook de huisvesting van de gemeente. Die zorgt dan voor het onderhoud en de vervanging.

Aan de inkomstenkant valt het hoge percentage van de sponsorinkomsten bij de s.v. Grol op.Bij de andere verenigingen vormen de sponsorbijdragen 18% van de inkomsten, bij de s.v. Grol maar liefst 38% . Bij zo’n eigen top accommodatie moeten de sponsorinkomsten naar verhouding ook wel hoog zijn om die accommodatie in stand te houden. Maar het blijft een unieke situatie.

De contributies lopen niet zo ver uit elkaar.Bij de s.v. Grol bestaat 47%van de inkomsten uit contributie, bij de andere verenigingen is dat 41% .

Ook De Gelderlander had een artikel over contributies bij grote voetbalverenigingen in de regio.Eind november verhoogde een vereniging de contributie met € 40,- per lid per jaar.Om een financieel tekort bij de vereniging te voorkomen.De Gelderlander maakte naar aanleiding hiervan een vergelijking tussen vijf grote clubs in de regio, waaronder de s.v. Grol.Ook de bijdrage voor de voetbalkledingwas erin betrokken.De s.v. Grol kwam daarbij als goedkoopste club uit de bus.

Zelfwerkzaamheid scheelt een heleboel kosten en voorkomt dus ook hoge contributies.Naast de sponsors zijn de vrijwilligers ons verenigingsgoud.Deze vrijwilligers hebben onlangs de nieuwe fietsenstalling opgeleverd.Een sterke verbetering.En het juiste gebruik ervan is bijna voorbeeldig.Hulde aan alle gebruikers !

Het totaal aantal vrijwilligers bij de s.v. Grol is gestegen naar ruim 410. Deze vrijwilligers vervullen in totaal 640 functies (!)Dat wil ook zeggen dat veel vrijwilligers meer dan één functie hebben.Meervoudig inzetbaar dus.

Ook op het gebied van sportongevallen is er een professionele stap gedaan. De EHBO-vereniging Groenlo draait elke zaterdag dienst op ons sportpark. De EHBO-vereniging krijgt daarvoor een vergoeding van de s.v. Grol.

De aanleg van een beach-veld op het sportpark is in voorbereiding. Voor handbal, volleybal en voetbal.Met een financiële bijdrage uit het Rabobank Coöperatiefonds is dit mogelijk geworden. Het beachveld wordt aangelegd op de voormalige oefenhoek van de s.v. Grol, tegen veld 3 aan.De handbalverenigingheeft de leiding in dit proces.

Het hoofdbestuur, het bestuur jeugd en het bestuur senioren wensen u fijne feestdagen,een goede jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar.