Grol lijdt pijnlijke nederlaag tegen Ruurlo

11-11-2018

Ook concurrent OBW moet verlies incasseren

Het is zondag 11 november 2018, tijdstip: 14.30 uur. Op ‘de elfde van de elfde’, en dat na 55 jaar (5 x 11), staan Grol en Ruurlo op het sportpark Den Elshof weer eens in competitieverband tegenover elkaar. De laatste keer dat beide hoofdmachten met elkaar de strijd aangingen in de amateurvoetbalcompetitie, was in het seizoen 1963-1964. In dat voetbaljaar wist Grol tweemaal over van Ruurlo te winnen. Na een thuiszege kreeg de uitoverwinning in 1964 een wel heel bijzonder tintje. In de laatste competitiewedstrijd, destijds op het voormalige sportpark ‘de Meene’ in Ruurlo, wist de Grolequipe van trainer Hennie Wiegerink uit Enschede een riante 3-8 overwinning te bewerkstelligen en daarmee het kampioenschap in de vierde klasse van de KNVB in de wacht te slepen. Dat kampioenschap kreeg destijds een extra feestelijk tintje, omdat naaste concurrent Doetinchem op haar eigen sportpark ‘De Kruisberg’ een 2-4 nederlaag leed tegen HSC ’21 uit Haaksbergen. Doelpuntenmakers voor Grol tegen Ruurlo waren in die legendarische wedstrijd: Tonnie van Schaik (3x), Tonnie Tops (2x), Henk Blanken (2x) en Fons Zuidinga.


Foto's: Rene van den Mosselaar, Streekgids.nl

Maar 55 jaar later is er totaal geen plaats voor een hoerastemming. Na een glorieuze competitiestart met 16 punten uit 6 gespeelde wedstrijden moet het vlaggenschip van de 100-jarige S.V. Grol een pijnlijke 1-2 nederlaag incasseren tegen het naburige Ruurlo en zorgt daarbij voor een bijna ondenkbare controverse in vergelijking met 5 x 11 jaar geleden. In het kader van de officiële opening van het zogenoemde vijfde jaargetijde had de equipe van trainer/coach Sander Hoopman zich afgelopen zondag een carnavalesk shirt laten aanmeten. Ook werd de aftrap van het zevende competitieduel verricht in het bijzijn van de vrijdag aanstaande aftredende hoogheden Prins Henk-Jan en Adjudant Maurice.

De gecreëerde ambiance was goedbedoeld, maar de zich vervolgens aandienende wedstrijd, met als inzet de eerste periodetitel in de derde klasse C, werd een grote blamage. Natuurlijk kan hierbij als excuus worden aangevoerd dat een drietal belangrijke spelers (Michel Kamphuis, Luc Berentsen en Roel Bruins) ontbraken. Maar dit mag toch niet tot gevolg hebben dat met name de eerste helft in het teken stond van een wedstrijd op vijfde klasse-niveau. De organisatie binnen het Grolteam was volkomen zoek, onnauwkeurige passes voerden de boventoon en het merendeel van de spelers had ruzie met de bal en wist elkaar niet te vinden. Ruurlo nam in het eerste bedrijf een 0-1 voorsprong via een door Niek te Winkel benutte strafschop. Vermeldenswaardig uit de eerste helft is een door Quint Kristen fraai genomen vrije trap, waarbij Wouter Rexwinkel in de rebound er niet in slaagde om de bal in het vijandelijke doel te werken, alsmede een fantastische uithaal van linkerspits Tycho Riteco, die wat precisie en schoonheid betreft meer had verdiend; dit na een pass van Dudu.

In de tweede helft leek het er even op dat Grol enigszins herboren uit de kleedkamer was verschenen. Immers na slechts 3 minuten spelen prijkte de stand 1-1 op het scorebord. Een ingooi van Bjorn te Braake werd door Mart Zieverink doorgekopt en vervolgens door Myron Baten met het hoofd in een doelpunt omgezet. Daar bleef het bij. Sterker nog, in de 79e minuut was Grolgoalie Wessel Baarslag kansloos toen Ted Boeijink van Ruurlo zijn schot via de rug van Grolverdediger Mart Willemsen in het doel zag verdwijnen: 1-2. Vervolgens was het doelman Dennis Pardijs van Ruurlo die een heldenrol vervulde. Met spectaculaire reddingen verhinderde deze ‘man of the match’ tot tweemaal toe dat Tycho Riteco op voorbeeldige wijze probeerde om Grol aan een overwinning, in ieder geval een gelijkspel te helpen. Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Peter Bloksma uit Lunteren werd dientengevolge beleefd als een wel heel erg onzuiver Alaaf aan het begin van het nieuwe carnavalsseizoen in de veste Grolle!    

Zondag 18 november a.s. speelt Grol om 14.00 uur op het sportpark ’t Craneveld in Arnhem tegen VDZ. Op deze achtste speeldag zal de strijd om de eerste periodetitel worden beslist. Vervolgens staat  er voor zondag 25 november a.s. op het sportpark Den Elshof een thuiswedstrijd op het programma tegen SML uit Arnhem, aanvang: 14.30 uur.

Wedstrijdinformatie

Grol - Ruurlo 1 - 2

Scoreverloop:
36e min. 0 - 1 Niek te Winkel (penalty)
48e min. 1 - 1 Myron Baten
78e min. 1 - 2 Ted Boeijink

Geel: Eduardo de Sousa Cavalcante

Opstelling Grol:
Keeper: Wessel Baarslag;
Achter: Done Emaus, Mart Willemsen, Ramon Landewers en Bjorn te Braake;
Midden: Quint Kristen, Eduardo de Sousa Cavalcante en Myron Baten;
Voor: Mart Zieverink (75. Jordy Oonk), Tycho Riteco en Wouter Rexwinkel (70. Mathijs Warnar).

Scheidsrechter: Peter Bloksma

Bijzonderheid: Grol speelt in speciaal wedstrijdshirt in verband met opening carnavalsseizoen.

Uitslagen 3C

Grol - Ruurlo 1 - 2
Pax - Rheden 1 - 0
SML - OBW 1 - 0

Stand 3C

1. OBW 7 - 16 (+17)
2. Grol 7 - 16 (+14)
3. MASV 7 - 15
4. VDZ 7 - 14
5. Rheden 7 - 13
6. Pax 7 - 11
7. Triass 7 - 10
8. Ruurlo 7 - 10
9. SML 7 - 9
10. VIOS B. 7 - 7
11. VVO 7 - 7
12. Gendringen 7 - 4
13. MvR 7 - 4
14. Doetinchem 7 - 2