Bestuurstaal December 2020

18-01-2021

Bron: Clubblad 4 – 2020

Door: Hans Scheinck

De coronacrisis houdt de sport in Nederland nog steeds gegijzeld. De vorige competitive werd voortijdig beëindigd. De nieuwe competitie startte in september voorzichtig op, dat wil zeggen zonder publiek bij de wedstrijden. Half oktober ging het weer mis met de verspreiding van het virus. De competitie werd na 4 speelronden stil gelegd tot aan de winterstop 2020. Bruikbare vaccins kwamen in december in zicht en het geven van het vaccin zal vermoedelijk vanaf januari 2021 starten. Daarmee is het voetbal nog niet meteen startklaar want er moet eerst een aantal weken getraind worden. De laatste verwachting is dat er een halve competitie gespeeld gaat worden die tot in juni duurt. Elke wedstrijd is dan een finale.

De Grol doorstaat de coronacrisis goed. Dankzij de leden en de sponsoren. Maar toch ook wel door een actieve- en doordachte aanpak. Alles wat er in de coronatijd is gedaan, komt uit een plan van aanpak dat voortdurend is aangepast aan de situatie in de zogenaamde lockdowns. De leden werden zeer regelmatig op de hoogte gehouden door de ledenberichten die persoonlijk aan iedereen werden gestuurd per e-mail. De ledenberichten kwamen tegelijkertijd op de website van de Grol te staan. En als er weer wat mocht, werd daar direct op ingespeeld.

1. De KNVB is ook actief geweest in het coronatijdperk. Telkens alternatieven bedenken en die bespreken met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De KNVB heeft ook gezorgd voor corona-uitkeringen door het rijk aan de verenigingen ter compensatie van loonkosten en omzetverlies door de gesloten kantines.

2. De KNVB zelf kon ook een beroep doen op de regelingen van de overheid maar leed over het seizoen 2019-2020 toch een verlies van 2 miljoen euro. De KNVB had een reserve van 5 miljoen euro die dus 2 miljoen kleiner werd.

3. De KNVB is nog steeds veruit de grootste sportbond met 1,2 miljoen leden. Het aantal senioren steeg heel licht en bij de jeugd was er sprake van een kleine afname bij het begin van het seizoen 2020-2021. Er zijn ruim 160.000 vrouwelijke leden.

4. Als een vereniging geld leent bij de bank, kun je bij de stichting Waarborgfonds Sport een borgstelling aanvragen. Doordat dat fonds borg staat voor de lening, betaal je bij de bank iets minder rente. Elk jaar kijkt het fonds dan of de vereniging nog voldoende financieel gezond is. De SEAG heeft nog € 200.000,- aan leningen uit staan. De financiële positie wordt door het waarborgfonds als voldoende gezien. De Grol heeft nog maar € 40.000,- aan leningen uit staan. De financiële positie wordt als uitstekend gezien.

5. Met de gemeente Oost Gelre is een aanvullende overeenkomst gesloten over de verkoop van het Wilgenpark. De gemeente sluit niet langer uit dat er toch enkele bouwkavels op het perceel komen langs de Beltrumseweg. Als dit binnen 10 jaar gebeurt, krijgt de Grol € 25,- per vierkante meter bouwgrond nabetaald door de gemeente.

6. Het Rabobank Coöperatiefonds Noord- en Oost- Achterhoek heeft ook dit jaar € 400.000,- geschonken aan de verenigingen in haar werkgebied. Onder de titel Rabobank Club Support konden verenigingen hun doel indienen. De leden van de bank konden daarop stemmen. De Grol deed weer mee en nu met het doel om een nieuwe beregeningsinstallatie aan te schaffen voor de natuurgrasvelden. De Grol kon ruim € 1.700,- in ontvangst nemen. De leden van de Grol hebben in ruime mate hun stem uitgebracht. Een prachtig resultaat.

7. De Grol nam voor de eerste keer deel aan de Grote Clubactie. Elk team mocht zelf loten kopen (voor 0,60 per stuk) en weer verkopen (voor de vastgestelde prijs van € 3,- per stuk). Elk team mocht de winst van de verkoop houden voor de teampot. In totaal werden door de teams 1.750 loten verkocht. Een heel goede start van deze actie bij de Grol.

8. De gemeente Oost Gelre wil dat Grol nog enige aanvullende maatregelen treft om ervoor te zorgen dat de rubberkorrels van de kunstgrasvelden niet in het omliggende groen en de omliggende sloten terecht komen. Grol deed het beheer al erg goed – zo werd vastgesteld -. Op het sportpark zijn gemiddeld nauwelijks korrels buiten de velden te vinden. Maar als Grol nog twee maatregelen zou treffen, dan zouden de kantplanken langs de velden niet meer hoeven. Die kantplanken waren wel opgenomen in het plan voor de vervanging van het kunstgras in 2018-2019 maar nog niet aangebracht. De nog uit te voeren maatregelen zijn het verdiept aanleggen van de uitloopmatten bij de poorten en het volledig bestraten van de opstelplaatsen van de doelen naast de kunstgrasvelden.

9. Er wordt een extra parttime parkmanager gezocht. De huidige parkmanager is door ziekte langdurig uitgevallen, herstelt langzaam maar zal zijn taken nooit meer volledig kunnen uitvoeren. Het verenigingsbureau, de terrein- en parkdienst denken mee.

10. Het plan om een overdekte entree te maken is opnieuw onderzocht. Nu in een compacte variant. Het oorspronkelijke plan is nooit uitgevoerd omdat het te duur bleek. Het bestuur van de SEAG zal de financiële haalbaarheid van het nieuwe plan beoordelen.

11. Bij elke grote hoosbui in de zomer ontstaat er wateroverlast op het sportpark. Vaak loopt dan ook een deel van de kantine en de sporthal onder water. Er zijn intussen deskundigen ingeschakeld om te kijken met welke maatregelen de wateroverlast kan worden tegengegaan. Dat wordt een flinke opgave door de meerdere hoogteverschillen op het sportpark.

12. Een andere keer kom je water tekort. Bij grote droogte en daarbij een sproeiverbod voor het water uit de beek de Slinge. De drie natuurgrasvelden hebben het in de afgelopen drie zomers zwaar te verduren gehad. Een prachtig groen biljartlaken in begin juli, daarna een sproeiverbod met als gevolg een bruinverbrand veld eind augustus. Niet leuk meer voor de veldmeesters uit de onderhoudsgroep. Er is nu een plan in de maak voor het boren van een diepe waterbron gekoppeld aan een nieuwe automatische beregeningsinstallatie. Gezien bij KSV in Vragender !

13. De complete LED-verlichting zit er op het eind van het jaar in. In alle gebouwen en langs alle velden. Een eerste grote besteding uit de bruidsschat Grolse Boys. Een uitstekende, toekomstbestendige uitgave, het zal veel stroom (en dus geld) besparen.

14. Het Commercieel Team Grol (voorheen de sponsorcommissie) wil verder gaan, op weg naar een energieneutraal sportpark. De Rabobank gaat in het kader van haar duurzaamheidsprogramma helpen dit plan op te stellen. Ook andere partijen worden gevraagd deel te nemen. Een geweldig, maar ook lastig traject. Waarbij telkens uitgaven en besparingen naast elkaar moeten worden gezet.

15. De grijze aluminium pupillendoelen (20 stuks) worden wit gespoten. Ze zijn daardoor veel beter zichtbaar geworden. Dat is goed voor de veiligheid en geweldig in de uitstraling bij wedstrijden. Het spuitwerk is grotendeels gesponsord door Welgro.

16. Elk jaar weer een vraag op het einde van het seizoen. Hoeveel trainingsballen zijn er zoek geraakt? Er zijn per seizoen gemiddeld 500 ballen in gebruik. Op het einde van het seizoen 2019-2020 waren er 18 ballen zoek. Dat is 3,5% en relatief weinig. De teams zijn steeds zorgvuldiger in het beheer van hun ballenkar met 10 ballen. Mag ook wel eens geschreven worden.

17. Midden september hadden alle teams een trainer en soms zelfs meerdere trainers. Ruim vóór het begin van de competitie was dit dus rond. Het voetbalbestuur heeft zich hiervoor ontzettend ingezet en opnieuw haar prestatie van een jaar eerder verbeterd !

18. Alle junioren vanaf de categorie Onder 13 en alle senioren spelen in de nieuwe wedstrijdkleding met een rugnummer erop. Zeer professioneel. Een geslaagde actie van de kledingbeheergroep. De nieuwe wedstrijdkleding in blauw met rood is op zich al een geslaagde keuze uit het fusieproces geworden.

19. Niet alleen met de wedstrijdkleding is weer een stap vooruit gezet. In de coronatijd zijn ook trainingen ontwikkeld die je thuis kunt uitvoeren via je computerscherm. Bewegingsleer online. Een groep enthousiaste trainers en spelers heeft hieraan meegewerkt onder leiding van het hoofd opleidingen. Voor iedereen toegankelijke oefenstof, te gebruiken op het moment dat je dat wilt.

20. Voetbal blijft bij de Grol op nummer 1. Dat kost geld en dat is logisch. Het voetbalbudget bedraagt in dit seizoen alles bij elkaar € 100.000,-. Daaruit worden ook de trainers betaald.

21. Het voetbalbestuur heeft de wens om de trainingsfaciliteiten nog verder te verbeteren. Bijvoorbeeld met een grote voetbalkooi met kunstgras erin. Het geld uit het fusiebudget voor een pannakooi kan daarvoor ingezet worden naast een flinke extra geldsom.

22. Hoewel door de corona de competitie half oktober werd afgebroken hadden we toch al twee kampioenen. Grol JO11-2 en Grol JO12-1. Zij spelen 4 competities van 6 wedstrijden in één seizoen.

23. Er komt steeds meer lijn in de jeugdopleiding. Het spelen volgens bepaalde principes in de hele jeugd, van de JO-8 tot en met de JO-19. De trainers werken voor elke leeftijdsklasse deze spelprincipes uit onder leiding van het hoofd opleidingen.

24. Bij de condoleance van Tonny Porskamp heeft de familie gevraagd een donatie aan de Grol te doen. Dit heeft het mooie bedrag van € 500,- opgeleverd. De Grol zal dit bedrag passend besteden.

25. De clubs AZSV, Grol, Longa, RKZVC en FC Winterswijk denken na over een gezamenlijk magazine voor hun sponsoren. Het Commercieel Team Grol steekt hier positief op in.

26. In oktober kon de jaarlijkse ledenvergadering niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. De huldigingen van de leden voor hun 50-jarig jubileum tijdens de ledenvergadering konden dus ook niet gebeuren. Er is toen een aparte jubilarissenavond georganiseerd bij de Lange Gang -binnen de coronaregels-. Dat is een geslaagde avond geworden. Zo geslaagd, dat het bestuur besloten heeft de aparte jubilarissenavond voort te zetten in de komende jaren.

27. Het project Bewegen voor Ouderen 65+ in Groenlo, onder regie van de Grol, is in September afgesloten. Het project draaide op subsidie van het ministerie. Het resultaat van het project was uitstekend, meer dan 70 ouderen zijn aan het bewegen gebracht en gebleven. De gemeente heeft voor een vervolg gezorgd door een beweegmakelaar aan stellen. Niet geheel toevallig de projectleider van Bewegen voor Ouderen 65+.

28. Het Commercieel Team Grol heeft de uitdaging aangenomen om te zorgen voor uniforme teamkleding bij de jeugd. Niet voor het trainen of voor de wedstrijden maar kleding die je draagt voorafgaande aan de wedstrijden en bij een team-activiteit. Twee grote sponsoren zijn intussen gevonden, dus de uitdaging lijkt tot succes te leiden. Het zou opnieuw bijdragen aan de uitstraling van de Grol.

29. Grol heeft een nieuwe energieleverancier (gas en stroom). De leverancier is Main Energie geworden via een landelijke aanbesteding door de KNVB. De vorige leverancier was Greenchoice.

30. De Stichting Exploitatie Accommodatie Grol (SEAG) was verantwoordelijk in 2018-2019 voor de vervanging van het kunstgras. Het bestuur van de SEAG heeft besloten dat hele proces achteraf te laten toetsen door een accountant. Het ging in totaal om bijna een half miljoen euro. De accountant heeft dit proces in augustus 2020 een dikke 8 gegeven.

31. In het fusieproces met Grolse Boys is afgesproken om zoveel mogelijk de naam “Grol” te gebruiken in plaats van “s.v. Grol” . Daarom was het handig om de domeinnaam “Grol” vast te leggen. Die was echter al jaren geleden door iemand vastgelegd en verkocht aan een bedrijf die in domeinnamen handelt. Dat bedrijf vroeg er € 3.000,- voor. Dat was teveel. De Grol wacht af tot er een nieuwe kans met een lagere prijs komt.

32. Na enige aarzeling is toch besloten een Presentatiegids voor seizoen 2020-2021 uit te geven. Het was heel veel werk door de coronaregels. Zo werd per team van elke speler apart een foto gemaakt in plaats van een teamfoto. Met ondersteuning van de adverteerders is het opnieuw een buitengewoon mooie en speciale Presentatiegids geworden.

33. Er was periodiek een overleg van de voorzitters van de besturen van AZSV, Longa en FC Winterswijk. In september werd de Grol uitgenodigd aan dit overleg te gaan deelnemen. De Grol heeft de uitnodiging aangenomen en de voorzitter zal in het vervolg aan dit overleg deelnemen. Het gaat vooral om het uitwisselen van ervaringen en adviezen.

34. Ook nog nooit gebeurd. De Nieuwjaarsloop met nieuwjaarsreceptie gaat er niet komen in 2021 door de coronaregels. Er zal op de tweede zondag van januari wel een vervangende activiteit worden georganiseerd.

35. Dus dan nu rest alleen maar, alle leden en hun dierbaren fijne kerstdagen gewenst en een heel gelukkig en vooral gezond nieuwjaar.