Tom Hoffman De financiele man van de Grol

03-09-2021

“Ondanks de coronacrisis is en blijft de Grol een supergezonde vereniging”

Bron: Clubblad 2021-2
Door: Ronald Buesink

Dit zijn de woorden van de penningmeester van onze club. En dat heeft onze club voor een heel groot deel te danken aan de vele sponsoren die ook in deze mindere tijden de Grol financieel zijn blijven steunen. En natuurlijk aan al onze leden die bijna allemaal hun contributie hebben doorbetaald. Een woord van dank bij deze want zonder deze financiële bijdragen had het er een stuk minder goed uitgezien. Het is toch een teken dat een overgrote meerderheid de Grol een warm hart toedraagt.

Maar wie is nu onze penningmeester. Het is in ieder geval niet de Nederlandse acteur T(h)om Hoffman die onder andere speelde in films als Zwartboek en de Eetclub. Verre van dat want onze penningmeester staat liever niet op de voorgrond en speelt geen toneel. Waar hij af en toe wel staat is op het voetbalveld want hij is speler van een 45+ team. Het wordt de hoogste tijd om hem aan jullie voor te stellen. En wie kan dat beter doen dan Tom zelf.

“Ik ben dus Tom Hoffman en geboren binnen de Grolse grachten aan de Notenboomstraat. Het huis waar mijn ouders nog steeds wonen. Op een steenworp afstand van ons allen welbekende (buurt)kroeg de Kroon of misschien beter bekend als café Frielink. Mijn ouders zijn Gerard, of zoals de meesten hem kennen Gait, en Annie. Ze zijn beiden 83 jaar oud en nog in relatief goede gezondheid. Ze zijn zeer complementair aan elkaar en kunnen zich samen nog prima redden. Ik ben opgegroeid in een gezin van vijf kinderen, waarvan drie broers en een tweelingzus. Helaas is één zus, Inge, door trieste omstandigheden niet meer in ons midden. Dat heeft ons gezin veel verdriet en pijn gedaan. Maar omdat we een zeer hechte familie zijn, hebben we in deze nare tijd erg veel steun aan elkaar gehad om het verlies enigszins te kunnen verwerken.

De oudste broer van mij, Marco, heeft ook nog een tijd bij de jeugd van de Grol gevoetbald. Hij was niet super getalenteerd maar hij was wel zeer snel en dat was een geweldig wapen want hij scoorde veel doelpunten. Marco heeft tot en met de A-jeugd bij de Grol gespeeld. Maar toen hij biologie ging studeren in Wageningen is hij gestopt met voetbal en sindsdien woont hij ook niet meer in Groenlo. Hij woont nu alweer geruime tijd in Maurik maar we zien elkaar nog steeds regelmatig.

Erik mijn andere broer heeft nooit gevoetbald. Hij woont in Groenlo, werkt bij Wessels Tegels als  chauffeur en samen bezoeken we iedere zaterdagochtend om klokslag 10.00 mijn ouders voor ons wekelijks kopje koffie en praatje om de week door te nemen.

Nicole mijn zusje woont ook in Groenlo op de Hartreize, ze werkt bij onze hoofdsponsor de Albert Heijn in Groenlo en is fanatiek hardloopster.”

Tom privé

“Ik woon zelf in Groenlo aan de Van Kinsbergenstraat. Ik ben 51 jaar jong en inmiddels alweer 22 jaar getrouwd met Judith. Judith is geboren in Eibergen. We hebben elkaar leren kennen bij City/Lido of de Pauw toen Groenlo nog bekend stond als ‘het Las Vegas van de Achterhoek’. We hebben twee dochters Margot (21) en Loes (20). Beide dochters zijn inmiddels het huis uit. Margot studeert psychologie aan de universiteit in Tilburg. De bachelor heeft ze afgerond. Dus de eerste 3 jaar zitten erop. Nu gaat ze beginnen aan de master. Ze speelt hockey in Tilburg en komt dan ook niet elk weekend meer thuis. Ze heeft haar draai daar helemaal gevonden. Loes woont en studeert in Nijmegen. Zij studeert pedagogische wetenschappen aan de Universiteit. Zij zit nu in het tweede jaar.Mijn vrouw werkt als medisch secretaresse in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Ze heeft er een parttimebaan voor 24 uur in de week op de poli Cardiologie.

Zelf werk ik als MKB-accountant bij KroeseWevers in Doetinchem. Daar ben ik lang geleden begonnen toen ik de MEAO had afgerond in Enschede. Tot op de dag van vandaag werk ik er met veel plezier. Op dit moment kun je er als MBO-er niet eens meer beginnen. Je moet minimaal een HBO diploma hebben. Intern en extern heb ik me doorontwikkeld. Naast MBA heb ik ook SPD gedaan. En later nog de AA-accountant opleiding. Het was best pittig om naast je werk er een studie bij te doen. Ik heb er dan ook iets langer over gedaan om het diploma te halen. Maar uiteindelijk is het gelukt en mag ik me nu wel officieel accountant noemen. In de dagelijkse praktijk adviseer en ondersteun ik ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Waar willen ze naartoe, welke problemen spelen er en hoe kan ik ze daarbij helpen. En dat bevalt mij uitstekend.”

Tom als voetballer

“Zoals de meeste voetballertjes ben ik lid geworden toen ik er de leeftijd voor had. Ik geloof dat ik een jaar of tien was. De reden dat ik me aanmeldde als lid was het kampioensjaar van AZ in 1981. Dat staat me nog heel helder op het netvlies. In dat jaar wonnen ze de dubbel en speelden ze nog in de Alkmaarderhout onder leiding van Georg Kessler. Ze hadden destijds een heel sterk team met bekende spelers als Hugo Hovenkamp, Kees Kist, Jan Peters, Ronald Spelbos, John Metgod, Kristen Nygaard en Kees en (Pier) Tol. Ik ben altijd een trouwe supporter/fan gebleven van AZ. En dat zijn er niet veel in de Achterhoek.

Bij de Grol heb ik vanaf de E- tot en met A-jeugd in alle selectieteams gespeeld. Maar vaak speelde ik het eerste jaar van elke leeftijdsklasse in het tweede team. En het tweede jaar dan in het hoogste team. De voorbereiding op een nieuw seizoen vond ik verschrikkelijk. We moesten dan vaak naar de Schans en kregen alleen maar looptraining. Ik had daar een schurft hekel aan. Trainers die me bij zijn gebleven zijn Ben Bomers, Toon Hartman en Tonnie Zieverink. We hadden een leuk en gezellig team met namen als Eddie Koldewey, Rob van der Donk, Bata Nijland, Patrick Reinders, Frank Walterbos, en Frank Luttikholt. In de B1 zijn we kampioen geworden. Mijn positie was vaak rechtsbuiten. Net zoals mijn broer moest ik het ook hebben van mijn snelheid. Mijn techniek kon beter en ik was vaak een dromer in het veld. Ik weet nog goed dat mijn vriendin een keer een wedstrijd van mij in Grol 3 ging kijken. Ze stond aan de kant van het veld en ze hoorde een paar van die oude ‘die hard’ Grolfans zeggen “den van Hoffman kan hardlopen moar wieter hej d’r neet zo völle an.”

“Het eerste jaar senioren kwam ik in Grol 3. En daar deed ik het zo goed dat ik in Grol 2 terecht kwam en een klein hoogtepuntje was een wedstrijd in Grol 1 waarin ik ook nog scoorde. Het was wel een vriendschappelijke wedstrijd. Maar helaas was dit éénmalig. De meeste jaren heb ik gespeeld in Grol 2 en 3. Trainers uit die tijd waren Hennie Schovers, Michel Frenken en Bennie Wielakker. Maar toen ik 25 was sloeg het noodlot toe en scheurde ik mijn voorste kruisband af. Ik ben daar drie keer aan geopereerd. Dus een hele tijd niet voetballen en revalideren. Het heeft door allerlei complicaties veel langer geduurd dan gedacht en ik ben daarna niet meer aan het voetballen gekomen. Ik ben nog een jaartje leider geweest bij Grol 4 maar dat vond ik helemaal niks.

Toen Marcel ten Barge me vroeg om jeugdleider te worden zei ik meteen ja. Dat leek me leuk en dat was het ook. Ik ben 6 jaar jeugdleider geweest. De eerste jaren samen met Hans Emaus van Grol E1. Een aantal van deze jeugdspelers voetballen nu in Grol 1. Waaronder Wouter Pillen, Mart Willemsen en Mart Zieverink. Je kon toen al zien dat ze goede voetballers zouden worden want ze staken er met kop en schouders bovenuit. Letterlijk en figuurlijk. En later nog 2 jaar samen met Stef Oldenkotte leider van Grol D3. Ik heb daar veel van geleerd en dan met name hoe je met kinderen om moet gaan. Dat je duidelijk moet zijn want geef je ze één vinger dan pakken ze je hele hand.”

Penningmeester

“Na een tijdje niks te hebben gedaan voor de Grol vanwege studie ben ik onder Hans van Halm als vrijwilliger begonnen de ledenadministratie op te pakken. We gingen in die tijd over van het Excel programma naar Sportlink. En dat was een enorme verbetering met name wat betreft het innen van contributies. Het was veel overzichtelijker en het ging een stuk eenvoudiger. Dat heb ik ongeveer 6 jaar gedaan. Toen Hans van Halm stopte als penningmeester heb ik het stokje van hem overgenomen en zodoende heb ik nu sinds twee jaar ook een functie in het bestuur. En hoewel ik in het begin best sceptisch was over besturen bevalt het me tot dusver uitstekend.

Het is natuurlijk wel een hele rare tijd geweest voor me als penningmeester. En dat heeft alles te maken met het coronavirus. Alles wat normaal gesproken duidelijk was voor een op te maken begroting werd plots onzeker. Contributies, sponsorinkomsten, allerlei uitgaven niets was zeker. De vergaderingen met alle geledingen van de vereniging (dagelijks bestuur, algemeen bestuur, verenigingsbureau, voetbalbestuur) moesten opeens online in teams. Het is toch fijner om fysiek bij elkaar te zijn maar helaas kon dat niet. Maar uiteindelijk kan ik nu zeggen dat het voor de Grol financieel niet nadelig heeft uitgepakt, sterker nog de Grol is supergezond. De inkomsten zijn op peil gebleven en bepaalde kosten zijn een stuk minder dan voorgaande jaren. Het geld dat we niet hebben hoeven uit te geven, kunnen we komende jaren weer in de vereniging steken.”

Vrije tijd/Hobby’s

“In mijn vrije tijd luister ik graag naar muziek. Hoewel mijn muzikale smaak zeer breed is, gaat mijn voorkeur uit naar heavy metal. Mag best lekker hard zijn. Maar ik kan ook genieten van rustige pianomuziek. Ik bezoek dan ook graag concerten of festivals. Ik zit thuis dan ook regelmatig met de koptelefoon op te genieten. Daarnaast natuurlijk het voetbalspelletje. Ik vind alle helften even mooi. En sinds een jaar of 3 ben ik ook weer spelend lid bij het 45+1 team. Ik had na al die verschillende knieoperaties ruim 20 jaar niet meer gespeeld en dat was te merken. En dan niet alleen conditioneel. Al het balgevoel was weg en alles was zeer onwennig. Alsof ik nog nooit tegen een bal had geschopt. Maar beetje bij beetje kwam het weer terug en daarmee ook het plezier. Ik hoop dat nog een aantal jaar te mogen doen. Ook ga ik graag op vakantie. Mijn favoriete landen zijn Frankrijk, Italië, Engeland en Ierland. En ik vind wandelen ook leuk. Heb samen met Judith drie keer de Nijmeegse vierdaagse gewandeld.”

Corona

‘’De laatste tijd heb ik natuurlijk veel thuis moeten werken. En dat ging best goed maar ik mis dan ook wel de werkvloer. Alleen thuis werken vergt de nodige discipline en zeker bij mooi weer heb ik daar best wel moeite mee. Ik ben dan sneller afgeleid. Dus ik ben blij dat ik inmiddels ook weer een paar dagen in de week op en neer mag rijden naar mijn kantoor in Doetinchem en bij mijn klanten op bezoek kan. Dat geeft toch een beetje meer structuur en ik merk dat ik dat nodig heb.”

“Tot slot hoop ik dat aankomend seizoen alles weer zijn normale beloop heeft. Dat de kantine weer open mag en dat je als toeschouwer ook weer wedstrijden bij mag wonen. En dat je natuurlijk zelf weer een balletje mag trappen op de vrijdagavond met 45+. Dat heb ik wel gemist en dan niet alleen het voetbal.”